Lånet forsvant, følelsene økte

Klikk for stort bilde

Jan Frode Skogan forlot Trøndelag for å prøve seg i Kirkenes. Skepsisen til å bo i nord minsket fort, det samme gjorde  studielånet.

Aldri mer Nord-Norge etter militæret

Livet i Finnmark har gitt Jan Frode både barn og familie, og et yrke han stortrives i. Studielånet var på plass, men mens hverdagene gikk ble studielånet mindre og mindre. Da gjelden sto i null til Lånekassen, hadde derimot noe annet vokst. Nemlig følelsene for Finnmark.

Det var ikke en selvfølge.

 - Etter militærtjenesten i Nord-Norge var jeg sikker på at jeg aldri skulle nord for Namsos igjen. Men nå har prøveperioden min vart siden tusenårsskiftet, humrer Jan Frode.

Regn, hva er det?

Regn, hva er det?

Særlig naturen har gjort inntrykk, og brukes ofte. Han trives her hvor klimaet er bra, og hvor han kan utfolde seg i naturen og innen idrett.

 - Det er godt at det nesten ikke regner her. Vi driver både med fotball, håndball og ski, så det blir mye aktivitet og mange opphold utendørs.

Skole med egen båt

Han jobber som lærer, og håper at flere vil søke seg nordover. I mange år var han på en mindre skole i Jarfjord, med utsikt mot Barentshavet. Jarfjord oppvekstsenter har et nært samarbeid med frivillige organisasjoner som dras inn som en del av undervisningen.

Jarfjord Helselag serverer for eksempel lunsj til elevene etter svømmeundervisningen og Sør-Varanger sjølaksefiskarlag har et opplegge med elevene som går på fangst og prekverering av fisk. Skolen har også egen båt som brukes i undervisningen når elevene skal se på gamle tufter, landskapsformer eller fiske i fjorden.

Ser klassen vokse opp

Skolen er fådelt med elever på ulike trinn. Som lærer gir det en unik mulighet. 

-.Det er vel mer sjelden at en lærer følger sine elever ut tiende, men det kan en altså gjøre her. Det ligger nok en trygghet i dette, sier den blide trønderen.

Etter hvert har han skiftet skole, men er fremdeles øst i Finnmark. Nå er er han lærer for elever på Sandnes/Bjørnevatn skole.