Jobber på en av Norges største skoler

Selv om det første møtet med Alta var litt brutalt, angrer ikke adjunkt Eva Linn G. Skjæret på at hun forlot Vestlandet. 

- Første gang jeg var i Alta, tenkte jeg at her kan jeg aldri bo. Det var oktober, goldt og lite folk, sier Eva Linn G. Skjæret og ler litt av seg selv.

Kjæresten mest begeistret

Hun ble nemlig med kjæresten for å finne ut av om Finnmark var noe å satse på. Han hadde vært her før, og ble begeistret. 

- Han bodde med meg i Bergen, så jeg tenkte at nå får jeg gi ham sjansen tilbake. Litt eventyrlyst hadde jeg også. Og selv om førsteinntrykket av Alta ikke var bra, møtte vi mange hyggelige mennesker. Så da han kom inn på sosionomstudiet, ble jeg med.

En av Norges største skoler

En del år, to barn, to biler, et hus, en campingvogn og to faste jobber senere er Eva Linn fremdeles i Alta. På byens videregående skole fikk hun først vikariat, så fast stilling som adjunkt i norsk og samfunnsfag. Mange venner sørpå har lurt på hvordan det er å jobbe på en liten bygdeskole.

- Da svarer jeg at her er det 1000 elever, så Alta videregående skole er faktisk en av landets største. Byen har ellers over 20 000 innbyggere, der mange er studenter. 

Godt utvalg av kultur og butikker

Når hun ellers ramser opp alle fordelene med å bo her, er det også mange som blir nysgjerrige.

- Alle blir overrasket når jeg forteller om kulturtilbudene og butikkutvalget. Vi bruker også veldig liten tid i bil. Enten det er til jobb, barnehage eller naturen som er rett utenfor stuedøra, er det meste innen kort rekkevidde. Gode jobbmuligheter er også et pluss for oss. 

Jobb og arbeidsmiljø betyr mest

Det har siden 1990 vært mange økonomsike fordeler med å bo lengst nord. For Eva Linn og mannen var ikke det økonomiske det viktigste. Jobb og et godt arbeidsmiljø betydde mest. Når det er sagt, føler hun at de har det romslig økonomisk.

- Vi har valgt å bruke penger på det vi ønsker, enten det er mat eller en campingvogn. Studielånet er også snart borte. 

Tid til både karriere og å nyte fritiden

Eva Linn anbefaler de som sitter på gjerdet, om å ta sjansen på et år eller to. 

- Her er det mulig å gjøre karriere, samtidig som du har tid og penger til å nyte fritiden. Alle kan kanskje ikke forvente fast jobb med én gang. Men starter du i et vikariat, vil det åpne seg muligheter. Vi har flere venner som har besøkt oss, som nå vurderer å flytte nordover. 

Årstidene endret oppfatningen av Finnmark

Etter noen år nordpå, er det nå glede når Eva Linn G. Skjæret snakker om Alta. Naturen har gjort et stort inntrykk. 

- Da jeg fikk oppleve alle årstidene her, fikk jeg virkelig et nytt syn på Finnmark!